Om upphovsrätt
I och med att ett litterärt verk skapas uppstår upphovsrätt till verket. Detta sker automatiskt, och kräver ingen föregående registrering hos myndighet eller dylikt. Upphovsrätten omfattar bland annat den ensamrätt som ger upphovspersonen rätt till ersättning vid användning av verket.
Här hittar du vanliga frågor och svar med information om upphovsrätt, undantagen från ensamrätten samt information om ALIS medverkan i samtal och föreläsningar.
Allmänna frågor
Jag vill använda någon annans verk – hur fungerar det?
Upphovsrättsliga begrepp
Upphovspersonens ensamrätt till sitt verk begränsas av ett antal undantag i upphovsrättslagens andra kapitel. Dessa finns till för att balansera upphovspersonens ensamrätt mot allmänhetens intresse av att i vissa fall få använda verk utan tillstånd från upphovspersonen. Även om ett visst användande träffas av ett undantag ska upphovspersonens ideella rätt till verket alltid respekteras, och upphovspersonens namn anges.
ALIS jurister arbetar med upphovsrätt på textområdet och besitter stor kunskap om detta men även om upphovsrättens roll på kulturskaparområdet i dess helhet. Under åren har representanter från ALIS hållit i seminarier, samtal kring och föreläsningar om ämnet – anpassat för olika typer av verksamheter, såväl som för skola, bibliotek och företag.
Hör gärna av dig till oss om du och din verksamhet ofta har funderingar kring vad som gäller er i allmänhet eller om ni har specifika önskemål om ALIS deltagande under konferensdagar.
Skicka en intresseanmälan till juridik(at)alis.org, och berätta vilken typ av föreläsning ni är intresserade av så återkommer vi med vad vi kan erbjuda. Vi är måna om att hitta lösningar som är givande för såväl er som för oss.